REX ILUSIVII IN VITRO - SUBA U NAMA  
Subota 26. nov 05. Dramska scena
Pozorišta Mladih u 18 časova.
 
STORY
Dobrodošli na zvanični site baleta Rex Ilusivii In Vitro

Balet Rex Ilusivii In Vitro / Suba u nama je
Vizualizacija kompozitorskog i producentskog stvaralaštva
velikana nove muzike Mitra Subotića Sube,
bazirana na biografskoj priči,
iz koreografskog ugla Aleksandre Ketig
Subota 26. nov 05. Dramska scena
Pozorišta Mladih u 18 časova.
Rezervacije: 021 521 826
Specialno za ovu priliku, poklon Gospodje Ruže Subotić i Agencije Atelier Gucunski:
POKLON CD-MUZIKA IZ BALETA
za posetioce predstave!


Balet
1. Rađanje
2. Dečija Igra
3. Duet
4. Dodole
5. Facedance
6. Ogledala
7. Samba
"Posvetila sam ovu predstavu, pre svega, Subi kao svom prijatelju. O predstavi sam počela da razmišljam još od momenta kad sam čula da je Suba tragično preminuo. Znači, od tada je nosim u sebi, a poslednjih godinu dana je posvećeno realizaciji predstave. Na moju sreću, našla sam plodno tlo, ovde u Pozorištu mladih, da po tom pitanju nešto uradimo i krenemo u nešto novo. Sredstva za ovaj projekat odobrio nam je grad Novi Sad. S druge strane, projekat je kompleksan jer predstava traje samo četrdeset pet minuta", kaže o svom projektu Aleksandra – Sanja Ketig.


... U realizaciju biografije značajno dopunjene pričom Subine generacije, Sanja Ketig krenula je od početka. Svetla se pale, zvezda je rođena, a daemonizovana harmonika je već bila tu da ga prati do kraja života. U neizbežno subjektivno problematičnom pristupu kreaciji baletski stilizovanog omaža, Ketigova se opredeljuje za visoko koncentrisani fokus na psihologiji glavnog junaka koji se u predstavi ispostavlja kroz teoretski čuvenu “trouglastu” strukturu: Subu (Slobodan Ninković) čine emocionalni Suba (Jovica Begojev) i kreativni Suba (Saša Krga), njih u stopu prate odgovarajuće personifikacije ženskih principa: Majka (Agota Vitkai-Kučera), LJubav (Maja Stanković) i Prijateljica (Kristina Radenković), dok je stalno prisutan i (ne)vidljivi muški stožer – Otac (Stevan Sremac). Hronološko pripovedačko opredeljenje lako je za praćenje i dok Suba odrasta, kroz forme grupne i igre parova dramaturški lepo se ispoljavaju, razvijaju i “divljaju” likovi čoveka, zaljubljenika i “opsednutog arhitekte” – medijuma kosmičkih cvrkuta. Na kraju, Suba se oprašta, nestaje u vatri, ali katarzičnom scenom brazilskog karnevala samba novosadskog gringa pobeđuje smrt, i nastavlja da živi iza maske telesnog, univerzalno, jer šta je stvarnost za kralja iluzija...
 


Posebna zahvalnost na uloženom trudu, profesionalizmu i pre svega mnogo ljubavi koje su u sve uneli i bez kojih ova predstava ne bi mogla da se izvede:
Mama Ruži Subotić, svim učesnicima i saradnicima, Janji, Dežiki, Mišonji, i svima iz naše generacije koji su na bilo koji način u svemu učestvovali, Slobi Misailoviću, i momcima
sa radio Novog Sada, Eržebet Glušici, Vladi, Mikiju, modiskinjama iz SNP-a, Lazinu, Selaku i svima sa kojima sam bila u kontaktu i razgovarala u vezi ove predstave.
Sa poštovanjem i ljubavlju Aleksandra Ketig


Pokrovitelj: Izvršni odbor skupštine grada Novog Sada.


© coproduction Atelier-Gucunski & Pozorište mladih